Skotské hry na jedničce už po deváté

Staré pořekadlo praví: „Dobré počasí, polovina úspěchu.“ Při letošních Skotských Hrách se tato pravda opět potvrdila. A když k sluníčku a modré obloze přidáte 30 osmáků a deváťáků odhodlaných uspět v netradičních disciplínách, které navíc žene bezmála 200 spolužáků k neskutečným výkonům, je z toho odpoledne jako vystřižené z reklamních materiálů zvoucích k návštěvě skotského Highlandu.

 

 

V programu Skotských her zůstávají od letošního 28.lvětna pouze dvě individuální disciplíny – skok daleký a tradičně divácky atraktivní hod kládou. Všechna ostatní klání, štafetový běh s převlékáním dresů, přetahování lanem a nově i vrh kamenem, jsou týmové soutěže vyžadující spolupráci i společnou strategii. Že týmový duch opravdu funguje dokázala děvčata z IX.C. Ve vrhu kamenem se  vzájemně motivovala tak úspěšně, že někteří kluci neměli šanci.

 

 

Emocemi provoněné odpoledne vyvrcholilo královskou disciplínou – přetahováním lanem. Jednotlivé zápasy jsou rok od roku urputnější a vyrovnanější. Sice ještě nedáváme souboje trvající desítky minut, jako borci v kiltech, ale už se přibližujeme. Hlavně deváťáci letos tahali na vysoké úrovni až jim i povzbuzujícím divákům občas docházel dech. Lano dokonce letos muselo rozhodnout o pořadí na prvním a druhém místě. Po absolvování všech soutěží měla totiž družstva IX.C a IX.B shodně po 14 bodech. To se v předešlých osmi ročnících ještě nestalo. Poprvé v historii našich Her muselo být uplatněno pravidlo o rozhodujícím extra mači v přetahování. Nejvíce sil zůstalo reprezentantům IX.C. V rozhodujícím okamžiku celého odpoledne udolali vrstevníky z IX.C a připsali si vítězný bod.

 

Konečné pořadí 9. ročníku Skotských her:

Kategorie osmých tříd: 1. VIII.A , 2. VIII.C., 3. VIII.B

Kategorie devátých tříd: 1.IX.B, 2. IX.C, 3. IX.A

 

 

Organizační výbor Her děkuje za pomoc rozhodčím /Z. Tabachová, M. jelínek, J. Šimůnek/ a vedení školy. Za financování celé akce patří poděkování Spolku přátel ZŠ Bruntál, Jesenická 10. Společnostem RD Rýmařov a S-power děkujeme za poskytnutí cen pro závodníky.

 

 

Tak zase za rok